Víte, jak správně nabrousit pilový řetěz?

Aby Vaše pila podávala kvalitní výkon, musí mít dobře nabroušený pilový řetěz. Práce se správně nabroušeným řetězem bude snadná a rychlá. Motorová i elektrická pila je vždy tak silná, jak ostrý má pilový řetěz. Známe to i z kuchyně, jak se nám krájí ostrým a tupým nožem, stejně tak je to i u pilového řetězu. Když se o svou motorovou pilu budeme starat vydrží nám o mnoho déle a nebudete muset do ní investovat. Ostření řetězu lze provádět dvěma způsoby, ručně a strojně.

Po čase se Vám každý pilový řetěz ztupí na tolik, že jeho nabroušení je už neodkladné. Jak, ale poznáme, že máme tupý řetěz? Nejlépe to poznáme na pilinách, které musí mít pravidelný a hezký tvar. Pokud, takové nejsou je čas, abyste svůj pilový řetěz nabrousili.

Ruční broušení řetězů
K ručnímu nabroušení řetězu budeme potřebovat přípravky a pomocníky, například šablony, kozlík, válečkové vodítka a strojky na ostření. Základním pomocníkem při ostření řetězu je kulatý pilník, který ostří zaoblené části pilového řetězu. Pří výběru kulatého pilníku bychom jsme se měli zaměřit na jeho velikost. Při špatně zvolené velikosti nám kulatého pilníku napácháte více škody něž užitku. Na omezovací zuby použijeme plochý pilník s jemným sekáním a měrkou, kterým zamezíme poškození ostří sousedních zubů.  

Jak si správně vybrat pilník?
Abychom Vám pomohli sestavili jsme pro Vás tabulku, která Vám s výběrem pilníku pomůže.

Typ pilového řetězu Zbroušení řetězu před polovinou. Pilníky uvedené v mm. Zbroušení řetězu za polovinou. Pilníky uvedené v mm.
1/4" 1,1 mm 3,2 mm 3,2 mm
3/8" 1,3 mm 4,0 mm 4,0 mm
325" 1,3 mm 4,8 mm 4,5 mm
325" 1,5 mm 4,8 mm 4,5 mm
3/8" 1,5 mm 5,5 mm 5,0 mm
3/8" 1,6 mm 5,2 mm 4,8 mm
325" 1,6 mm 4,8 mm 4,5 mm

 

U broušení musíme dávat pozor, abychom brousili řetěz zub_1ve správném úhlu, tak aby byly všechny zuby stejně dlouhé. Každý výrobce a typ řetězu má své předepsané úhly, ale existuje i univerzální ostření, které je držet pilník k liště v úhlu 30° a 10° nahoru ke špičce břitu, tím bychom měli zabránit podbrušování a lépe naostříme špičku řezného zubu. Vybrušujeme vždy ven ke špičce zubu, při tahu zpět uvolňujeme přítlak. Úhel 10° je na podélné řezání. Ideální je když uchytíme pilu za lištu i s řetězem a budeme brousit ve svěráku. Pokud se nám pila ztupí a je zapotřebí ji nabrousit venku, doporučujeme střídat pilník na obou stranách tak, abyste zachovali přítlak a zuby byly stejně dlouhé. Pilníkem tahejte ve stejném počtu na všech zubech.

Dále bychom neměli zapomínat na snižovánířetěz omezovacích zubů (výstupky před břitem), které nám regulují kolik dřevní hmoty ubere zub v záběru, zároveň minimalizuje vibrace a zpětný vrh pily (vysoce nebezpečné!).“Omezováky“ snižujeme plošným obroušením o 0,1 výšky břitu níž oproti výšce břitu.

Strojní broušení pilového řetězubruska
Druhou a kvalitativně vyšší variantou je strojní broušení. Tento způsob ostření řezných i omezovacích částí řetězu pily má vynikající výsledek v podobě kvalitně a přesně nabroušeného řetězu. Jedná se o přesné dodržení nastavených řezných úhlů, vzájemně stejné délky břitů, vzájemně stejné délky omezovacích částí řetězu a lze i takto opravit velké ztupení, což je při práci s pilníkem značný problém.

Pokud Vám stále není jasné jak svůj pilový řetěz nabrousit, připravili jsme si pro Vás video rádce, kde máte vše názorně předvedeno.

Ať už se rozhodneme brousit pilový řetěz ručně nebo strojně doporučujeme se poradit s odborníkem z autorizovaného servisu nářadí v Třinci Oldřichovicích naproti restaurace Napoleon, kde si také můžete zakoupit kompletní pomůcky pro ruční broušení, nebo nechat řetěz nabrousit strojně.

Všechny produkty najde v e-shopu www.turpil.cz.